"Mit bedste parti"

 

Palle Arleth lavede i 70'erne en række udsendelser; hvor danske spillere blev inviteret til at gennemgå deres bedste parti. Nedenstående er ikke baseret på disse udsendelser (jeg har dem ikke), men på de uredigerede optagelser som Palle Arleth foretog med henblik på senere at lave udsendelserne. I forbindelse med udarbejdelsen af nedenstående præsentationer er optagelserne derfor blevet redigeret.
For at se en video med partiet, skal man klikke på det tilhørende billede af brættet, der normalt viser en interessant stilling fra partiet. For at høre lydoptagelserne skal man klikke på højtaler-ikonet (om man kan afspille lydoptagelserne direkte fra siden, eller skal downloade dem først, afhænger af den internet-browser man anvender).
   


32:38

Harald Enevoldsen - Savielly G. Tartakower
Danmark, 1948

Harald Enevoldsen gennemgår sit matchparti mod Tartakower; hvor den tidligere verdensmester for sent opdagede, at danskeren kunne være en farlig modstander!

[5:07] Før partiet talte Palle Arleth med Harald Enevoldsen om Jens Enevoldsens match mod Tartakower (Jens Enevoldsen vandt denne match 3½-2½, og blev senere udnævnt til IM på dette grundlag). Max Euwe var til stede under matchen, og overværende også Harald Enevoldsen's match-parti mod Tartakower, der blev spillet ved samme lejlighed. Euwe kommenterede senere partiet i "Skakbladet", og i gennemgangen af partiet refereres der flere gange til disse kommentarer.

[5:49] Efter partiet talte Palle Arleth med Harald Enevoldsen om det at have den rette indstilling når man sætter sig ved brættet - at man spiller for at vinde!

Medvirkende: Harald Enevoldsen, Palle Arleth
Optaget: 1975
Kilde: Lars Zwisler's digitalisering af Palle Arleth's bånd nr. 37 og 38

[PGN]

   


20:30

Thorbjørn Rosenlund - P.O. Larson
Hallsberg, Sverige, 1970

Thorbjørn Rosenlund gennemgår et parti; hvor han udspiller sin modstander med et kongeangreb, efter at have overrasket ham med en uregelmæssig åbning.

[8:34] Efter partiet talte Palle Arleth med Thorbjørn Rosenlund om hans arbejde med skoleskakken.

Medvirkende: Thorbjørn Rosenlund, Palle Arleth
Optaget: 1975 (på et tidspunkt efter DM)
Kilde: Lars Zwisler's digitalisering af Palle Arleth's bånd nr. 125

[PGN]

Bemærkning: [12:45] Thorbjørn Rosenlund kommer, i partigennemgangen, ved en fortalelses til at anføre trækket 21.exf5; hvilket skulle have været 21.gxf5. Sidst nævnte er rigtig nok en ren bonde-mat, men først nævnte giver faktisk også en mat efter 21...Kd5 22.Qf3# (men denne mat er naturligvis ikke så bemærkelsesværdig som bonde-matten).

   


16:34

Svend Hamann - Bo Jacobsen
Divisionsturneringen, 1973

Bo Jacobsen gennemgår et Konge-Indisk parti, han spillede på 1.brættet mod Svend Haman i divisionskampen mellem Vejlby-Riskov og Frederiksberg Skakklub.

[1:51] Før partiet talte Palle Arleth med Bo Jacobsen om årets divisionsturnering (1973), som Bo Jacobsen var med til at vinde for Vejlby-Riskov.

[6:02] Efter partiet talte Palle Arleth med Bo Jacobsen om hvad der skal til for at man kan blive en stærk spiller.

Medvirkende: Bo Jacobsen, Palle Arleth
Optaget: 1973
Kilde: Lars Zwisler's digitalisering af Palle Arleth's bånd nr. 126

[PGN]

   


10:00

Børge Andersen - Michael Kærby
Træningsparti, København, 1975

Børge Andersen gennemgår et parti mod Michael Kærby som de spillede i forbindelse med en trænings-match i Københavns Skakforening. Børge Andersens kommentarer til partiet er på versefødder!

[2:43] Før partiet talte Palle Arleth med Børge Andersen om hans afslappede og romantiske holdning til skak.

[11:59] Efter partiet talte Palle Arleth med Børge Andersen om hans skak-filosofi.

[3:34] Til slut læste Børge Andersen et af sine digte, der også havde skak som tema.

Medvirkende: Børge Andersen, Palle Arleth
Optaget: 1976
Kilde: Lars Zwisler's digitalisering af Palle Arleth's bånd nr. 9

[PGN]

Bemærkning: [8:30] I partigennemgangen er det lidt uklart hvad Børge Andersen præcist mener med: "Han kan også sig med tårnet dække, men da går hesten på tredie række", men der er formodentlig tale om: 18...Rf5, 19.Ng3, som det er valgt at bruge i den visuelle del af præsentationen (muligvis er 18...Rc6 et bedre forsvar for sort).

   


22:16

Thiemann - Poul Rasmussen
Korrespondanceparti

Poul Rasmussen, der var bosiddende i Thailand, gennemgår et af sine korrespondancepartier; hvor han spiller lettisk gambit. Optagelsen blev lavet i forbindelse med at han var på besøg i Danmark. Poul Rasmussen var udtaget til at spille for det thailanske hold ved det kommende skak-OL 76; hvilket der refereres til flere gange.

[3:48] Før partiet talte Palle Arleth og Niels Granberg med Poul Rasmussen om lettisk gambit.

[3:43] Efter partiet talte Palle Arleth og Niels Granberg med Poul Rasmussen om korrespondanceskak.

Medvirkende: Poul Rasmussen, Niels Granberg, Palle Arleth
Optaget: 1976
Kilde: Lars Zwisler's digitalisering af Palle Arleth's bånd nr. 53

[PGN]