Playfair kryptering

 

 

Jeg læste på et tidspunkt Dorothy L. Sayer's roman: "Have His Carcase" fra 1932. Som så mange andre af hendes romaner, er der tale om en detektiv-historie med Lord Peter Wimsey. Historien drejer sig om en vis Paul Alexis, hvis blodige lig bliver fundet på stranden i det sydlige England. Denne Paul Alexis har ernæret sig ved den noget tvivlsomme beskæftigelse at danse med enlige ældre damer på det lokale strandhotel.
På et tidspunkt finder man et brev, han har modtaget kort før sin død. Men brevet er ilde tilredt og tilmed skrevet i kode!
Lord Peter får mistanke om, at der kan være tale om Playfair kode, og han beskriver hvordan denne kode fungerer. Han prøver at sende problemet til en bekendt, der er ekspert ud i koder, men han viser sig desværre at være bortrejst. Lord Peter må derfor selv bryde koden. Det viser sig at han har ret — at der er tale om Playfair kode — og han finder også kodeordet: "MONARCHY".
Din opgave går nu ud på at lave et program, der ud fra det brev Paul Alexis modtog, samt kodeordet: "MONARCHY", er i stand til at udskrive det afkodede brev.
Bemærk: Det afkodede brev kræver efterfølgende formatering. Der optræder diverse Q'er, X'er og Y'er i teksten der tilsyneladende kun har til formål at fungere som padding, som det er omtalt i romanen. Bemærk ligeledes, at der ved tal er anvendt at A=1, B=2, C=3 osv. (der forekommer et par datoer i brevet). Endelig går forskellen mellem I og J tabt i krypteringen, så den skal retableret.
(Man kan også finde en beskrivelse af Playfair koden på wikipedia, men jeg synes at romanens beskrivelse er mere levende.)

 

Filer:

Uddrag af: "Have His Carcase", Dorothy L. Sayer (pdf, 8 sider, 520.3 kb.)

Den krypterede tekst (for dem der ikke selv gider at indtaste den!)

Den dekrypterede tekst (spoiler!)

Vejledende løsning (Programming Studio, global løsning uden anvendelse af metoder)